Testament

Testament

Heeft u ooit serieus nagedacht over wat er met uw nalatenschap gebeurt als u komt te overlijden? Het is van groot belang om te realiseren dat er nog steeds misverstanden bestaan over de verdeling van een erfenis. Veel mensen denken dat de afwikkeling van een nalatenschap in Nederland al goed geregeld is volgens de wet. Maar niets is minder waar. Dit kan onaangename verrassingen voor uw nabestaanden met zich meebrengen, en dat is iets wat u wilt voorkomen.

Het is begrijpelijk dat u niet graag nadenkt over wat er gebeurt na uw overlijden. Hoewel het regelen van een testament vaak wordt besproken, wordt er vaak geen actie ondernomen. Dit kan echter leiden tot vervelende situaties. U wilt uw nabestaanden, naast het verdriet, toch niet belasten met emotionele en financiële zorgen?

Veel mensen denken dat een testament alleen relevant is voor vermogende mensen, maar ze vergeten dat er vaak ook veel waarde zit in het eigen huis. Hierover moeten erfgenamen erfbelasting betalen.

Het is best te begrijpen dat veel mensen het regelen van een testament en levenstestament voor zich uit schuiven. Er bestaan namelijk vooroordelen, zoals de veronderstelling dat het taalgebruik bij de notaris moeilijk te begrijpen is, of dat de kosten hoog zijn.
De erfrechtspecialisten binnen adviesketen Financieel Zeker willen deze vooroordelen wegnemen en ervoor zorgen dat u snel, persoonlijk en eenvoudig een testament en levenstestament kunt opstellen.

Als u eerst meer informatie wilt ontvangen, neem dan even (vrijblijvend) contact op met het hiervoor speciale team binnen Financieel Zeker en krijgt u al algemene informatie over het belang en de noodzaak van een actueel testament en levenstestament.

En wilt u het meer specifiek weten wat een testament en levenstestament in uw persoonlijke situatie en die van uw nabestaande(n) kan betekenen dan is een afspraak voor bij u thuis ook snel gemaakt.

Neem vandaag nog de stap om uw zaken goed te regelen met een goed testament en levenstestament. Gun uzelf en uw geliefden de gemoedsrust die ze verdienen. Een testament kan veel leed voorkomen en geld besparen.

Indien er geen testament is bepaalt de wet wat er gebeurt. Door het opstellen van een testament neemt u de regie in handen en kunt u afwijken van de standaard wettelijke regeling. Een testament wordt opgemaakt bij een notaris. De notaris kan u ook advies geven over de mogelijke bepalingen in het testament zodat dit voor de nabestaanden zo gunstig mogelijk is.

Redenen maken testament

Er zijn veel redenen om een testament te maken.

  • fiscale voordelen
  • persoonlijke wensen vastleggen
  • wanneer u als partner niet getrouwd bent, erft u niet van elkaar als er geen testament is
  • wanneer u kinderen heeft is het aan te raden om een testament te maken. U kunt hierin onder andere regelen wie voor de kinderen zorgt als u er niet meer bent.

Erfbelasting besparen

Een goed testament bespaart erfbelasting en de AWBZ zorgbijdrage. Een notaris kan hier verschillende testamentvormen voor opstellen. De te bereiken voordelen van een goed testament zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Bestaand testament

Heeft u al een testament? Laat deze dan periodiek controleren. De wetgeving wordt zo nu en dan aangepast. Het is belangrijk om te weten of uw testament ook onder de huidige/nieuwe wetgeving voldoet. En natuurlijk kunnen ook uw persoonlijke situatie en wensen veranderen.

Centraal Testamentenregister

Wilt u weten of een overledene een testament heeft opgesteld, ga dan naar het Centraal Testamentenregister. Alle testamenten die in Nederland zijn opgemaakt worden hier geregistreerd.

Op het moment dat iemand komt te overlijden moet er heel wat geregeld worden en komt er heel wat op de nabestaanden af. Het eerste dat geregeld moet worden is de uitvaart, het afscheid van de overledene. Daarna zal de erfenis moeten worden afgewikkeld.

Na het overlijden hebben de nabestaanden nog een groot aantal zaken te regelen. Denk aan Social Media en aan het feit of u als erfgenaam de erfenis aanvaadt of juist niet.

Pas op: per ongeluk zuiver aanvaarden

Als u nog niet zeker weet of u zuiver wilt aanvaarden, pas dan op dat u zich niet als erfgenaam gedraagt. Bijvoorbeeld door waardevolle spullen van de overledene mee naar huis te nemen of geld op te nemen van de gezamenlijke rekening. Op het moment dat u door uw gedrag een erfenis (per ongeluk) aanvaardt, aanvaardt u de erfenis mét eventuele schulden. Dat kan u duur komen te staan!

Adviseurs die u hierbij kunnen helpen

Leo Papen

Regio Limburg
06-236666 00
leopapen@financieel-zeker.nl

Arjan Cavé

Regio Zuid Holland
06-53927982
arjancave@financieel-zeker.nl

Aede van der Weij

Regio Zuid Holland
06-83949078
aedevanderweij@financieel-zeker.nl

Hank de Beer

Regio Noord Brabant
06-29738485
hankdebeer@financieel-zeker.nl

Stef Reijnders

Regio Noord Brabant
06-45601062
stefreijnders@financieel-zeker.nl

Gerard Jansen

Regio Noord Holland
06-21185338
gerardjansen@financieel-zeker.nl

Robin van Tilburg

Regio Noord Brabant
06-25044726
robinvantilburg@financieel-zeker.nl

Dirk Fransen

Regio Noord Brabant
06-14462079
dirkfransen@financieel-zeker.nl

Anouk Verschoor

Regio Noord Holland
06-39382967
anoukverschoor@financieel-zeker.nl

Bert de With

Regio Noord Brabant
06-20967444
bertdewith@financieel-zeker.nl

Afspraak maken

Het is heel eenvoudig een afspraak met een van onze Financieel Zeker Adviseurs te maken. Neem daarvoor contact op met ons centrale telefoonnummer. We kijken welke tijd en datum het beste past.

Financieel advies is een fundamentele dienst in de samenleving, die bij kan dragen aan een brede welvaart en dus het welzijn van iedereen. Vandaar dat wij puur, eerlijk en transparant advies geven. Want dát geeft een goed gevoel. Meer lezen over hoe wij deze maatschappelijke betrokkenheid zien én invullen? Lees dan meer bij Feel Good Finance.

Maak een afspraak