Hypotheek & Energielabel 2024

Wat verandert er in 2024?

De nieuwe regels omtrent hypotheeknormen voor 2024 brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee. Het energielabel van een woning gaat een belangrijke rol speken wat je maximaal kan lenen. We hebben daarom de belangrijkste wijzingen voor je op een rijtje gezet.

Hypotheekregels voor 2024:
de wijzigingen die je kunt verwachten

Energielabel bepalend voor maximale hypotheek

Het energielabel wordt in 2024 bepalend wat je maximaal kan lenen. In het algemeen geldt dat hoe beter het label, hoe meer je kan lenen.

Extra budget voor energiebesparende maatregelen

In 2024 worden de mogelijkheden verruimd voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. De mogelijkheden worden aanzienlijk verruimd bij een slechter label.

€16.000,- extra hypotheek voor alleenstaanden

Alleenstaande kunnen in 2024 een extra bedrag lenen van € 16.000,- bovenop de maximale hypotheek.

Studieschuld wordt anders beoordeeld

In 2024 rekening wordt rekening gehouden met de actuele maandlast voor de berekening van de maximale hypotheek en niet meer een vast percentage van de oorspronkelijke studieschuld.  Dus als je extra hebt afgelost zorgt dat ervoor dat je meer kan lenen.

Meer mensen in aanmerking voor NHG

Vanaf 1 januari 2024 wordt de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar € 435.000,-. Kies je ervoor om energiebesparende maatregelen te nemen, dan zal de kostengrens volgend jaar zelfs € 461.100,- bedragen.

Wil je weten wat dit betekent voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan snel contact op met een adviseur van Financieel-zeker.

Maak een afspraak